Přimíchat si do ranního jogurtu hrst ovesných vloček je skutečně dobrý nápad. Nebo si jako snídani dát třeba ovesné vločky s rozmačkaným banánem. Co nám tato potravina přinese?
Antioxidanty do těla
V ovesných vločkách jsou hojně zastoupeny polyfenoly a antioxidační prvky. Ty potřebujeme velmi urgentně. Právě antioxidanty se zasluhují o to, aby v našem těle vychytávaly volné radikály. Volné radikály v těle způsobují nejen stárnutí, ale také rozvoj zánětů i chronických nemocí. Oves je výborný tip na to, jak si pořídit silné rytíře, kteří budou bojovat za správnou věc.
Prevence rakoviny
Mimo jiné oves působí jako prevence proti rakovině tlustého střeva. Studie, která to potvrzuje, byla uveřejněna ve Velké Británii a poukazuje na vysoký obsah vlákniny v ovesných produktech. Snadnější vyprazdňování a odplavení toxinů z těla jde ruku v ruce s prevencí rakoviny.
Dobrý spánek? Není problém
Přejete si porci ovesných vloček na večeři? Výborný nápad! Tato potravina v sobě obsahuje melatonin, který se stará o to, abychom rychleji usnuli. Vitamín B6 se zase stará o tvorbu serotoninu. Budete se cítit dobře a příjemně, a ještě rychleji usnete. Výborné!
Vítej, energie
V ovesných vločkách se skrývají také přirozené přírodní sacharidy. Jejich konzumací do těla dostáváte mnoho energie, která vám vydrží velmi dlouho. I mezi sportovci je rozšířen trend, kdy si před výkonem dávají právě pokrmy s obsahem ovsa. Energie se uvolňuje postupně. Přesně to potřebujeme během dlouhého běhu i jízdy na kole.
Stimulace imunitního systému
Ovesné vločky obsahují betaglukan. Právě ten se stará o správnou funkci naší imunity, jelikož poskytuje zázemí neutrofilům, které vyrážejí do boje s infekcemi v našem organismu. V zimních měsících bychom měli příjem ovsa ještě zvýšit.
Ovesné vločky jsou na první pohled zcela nenápadné, přitom našemu zdraví mohou přinést mnoho užitku.